Inbrottsrisk bottenplan

Inbrott i lägenhet på bottenplan är ett reellt problem i många områden. Den ökade tillgängligheten av sådana lägenheter gör dem till attraktiva mål för inbrottstjuvar och inbrottsrisk på bottenplan anses högre än längre upp i huset. Direkt tillgång till fönster och balkongdörrar, utan behov av att klättra eller ta sig upp en trappa, underlättar för potentiella inbrottstjuvar. Därför är det viktigt att vidta extra säkerhetsåtgärder för att minska inbrottsrisk på bottenplan.

Inbrott i lägenhet

När det kommer till inbrott i lägenhet finns det vissa aspekter som skiljer sig från inbrott i fristående hus. Lägenheter, särskilt de på högre våningar, erbjuder inte samma enkla åtkomst som hus, men de har sina egna sårbarheter. Hissar, gemensamma utrymmen och till och med grannar kan ibland spela en roll i hur en inbrottstjuv kan ta sig in.

Minska inbrottsrisk på bottenplan

För att minska risken för inbrott i lägenheter på bottenplan finns det flera åtgärder man kan vidta:

  • Säkerhetsglas
    Ersätt vanliga fönsterrutor med säkerhetsglas. Dessa är svårare att krossa och kan avskräcka inbrottstjuvar.
  • Lås
    Se till att alla fönster och dörrar har robusta lås. Det är viktigt att alltid låsa även om du bara går ut en kort stund.
  • Belysning
    En väl upplyst utsida kan avskräcka potentiella inbrottstjuvar. Använd rörelsesensorer för att tända ljus när någon närmar sig.

Hur vet jag om det är en säkerhetsdörr på min balkong?

Om din balkongdörr har någon av följande certifieringar kan du känna dig trygg i att du har en säkerhetsdörr på din balkong.

SS-EN 1627–1630

SS-EN 1627-1630 är en svensk standard som klassificerar dörrars (och fönsters) motståndskraft mot inbrott. Den är indelad i olika motståndsklasser (RC), där RC1 är den lägsta och RC6 är den högsta. För bostäder rekommenderas ofta dörrar som uppfyller åtminstone RC2 eller RC3.

Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering (SBSC)

SBSC utför certifiering av produkter, tjänster och system inom brand- och säkerhetsområdet i Sverige. Om en säkerhetsdörr har en SBSC-certifiering, indikerar det att den har testats och uppfyller specifika säkerhetskrav.

CE-märkning

Detta är en standardiserad märkning för vissa produkter inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES). För säkerhetsdörrar indikerar en CE-märkning att dörren uppfyller vissa grundläggande krav.

P-märkning

Detta är en svensk certifiering som utfärdas av RISE (Research Institutes of Sweden). En P-märkt produkt har inte bara testats enligt gällande standarder utan övervakas också regelbundet, vilket ger en extra nivå av förtroende för produktens kvalitet.

Säkerhetsdörr balkong

En annan potentiell svag punkt i lägenheter på bottenplan är balkongdörrarna. Genom att installera en säkerhetsdörr på balkong kan man försvåra för inbrottstjuvar att ta sig in. Denna typ av dörr är oftast förstärkt och har flera låspunkter, vilket gör det betydligt svårare att bryta upp. Med en säkerhetsdörr för balkong kan du öka skyddsnivån på boastaden avsevärt.

  1. Förstärkt konstruktion
    Till skillnad från vanliga balkongdörrar är en säkerhetsdörr för balkong ofta tillverkad av ett mer robust material. Detta kan inkludera förstärkt stål, flerfaldiga låspunkter och ibland även inbyggda stålstänger.
  2. Säkerhetsglas
    Många säkerhetsdörrar för balkonger kommer med säkerhets- eller laminerat glas. Detta glas är svårare att krossa än vanligt glas, vilket avsevärt minskar risken för att någon ska kunna slå sig igenom.
  3. Bättre låssystem
    Säkerhetsdörrar kommer oftast med högkvalitativa låssystem, inklusive dödsgrepp och flerfaldiga låspunkter, vilket gör dem svårare att manipulera eller tvinga upp.
  4. Integrerade larmsystem
    Vissa säkerhetsdörrar för balkonger kan även integreras med hemlarmssystem, vilket ger omedelbar varning om någon försöker bryta sig in.
  5. Kostnadseffektivt skydd
    Även om en säkerhetsdörr initialt kan vara en större investering, kan den besparingen man får i form av minskad risk för inbrott och potentiell skada eller förlust av egendom göra det till en kostnadseffektiv lösning på lång sikt.

Bostadsinbrott statistik

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet är bostadsinbrott en av de mest rapporterade brottstyperna. Även om majoriteten av inbrotten inträffar i fristående hus, är lägenheter inte undantagna från risk.

Bostadsinbrott i lägenheter är en oroande fråga för många boende i flerbostadshus. Även om lägenheter generellt kan tänkas vara svårare att bryta sig in i på grund av gemensamma ingångar, låsta ytterdörrar och närvaron av grannar, är de fortfarande utsatta för inbrott.

Störst risk för inbrott i lägenhet högst upp

Överraskande nog visar viss statistik att lägenheter på de högsta våningarna ibland löper större risk för inbrott jämfört med andra våningar. Anledningen kan vara att inbrottstjuvar antar att invånare på högre våningar är mindre benägna att vidta lika strikta säkerhetsåtgärder. Dessutom kan utsikten från en högre våning ge inbrottstjuvar en fördel eftersom de lättare kan se när någon närmar sig byggnaden. Det är därför viktigt att även de som bor på högre våningar tar säkerheten på allvar.

Så bär sig tjuvarna åt

En artikel från SVT Nyheter förklarar hur tjuvarna bär sig åt vid inbrott. Det finns flera kategorier av tjuvar och de använder sig av flera olika metoder. Genom att vara uppmärksam och medveten om dessa är det möjligt att minska inbrottsrisk på bottenplan, men även på andra lägen.

Kategorier av tjuvar

  • Ungdomsgäng.
  • Individer som reser in från utlandet.

Tidpunkter för inbrott

  • Ökning efter sommaren.
  • Toppar under december-januari.

Metoder för inbrott i lägenheter

  • Bryter ofta in i lägenheter på bottenplan eller en trappa upp.
  • Tar sig in via balkongen där dörrarna ofta är enklare att bryta upp.
  • Slår in fönstren vid balkongen, ibland med en sten.
  • Använder ibland slangbella för att kasta stenar genom fönstren.
  • Klättrar upp på stuprännor, ibland upp till tio meter, för att nå balkonger.
  • Borrar hål i fönsterkarmen och använder verktyg eller ståltråd för att öppna fönsterhaspen.
  • I flerbostadshus kan de bryta sig in på den översta våningen och hålla koll på hissen.

Metoder för inbrott i villor

  • Slår sönder fönstret till altanen eller lyfter ut hela fönsterramen till källaren.
  • Föredrar att gå in på övervåningen där villaägare ofta glömmer att sätta larm.
  • Använder stegar, trädgårdsmöbler eller andra föremål för att klättra upp.
  • Om larmet går igång, slår de sönder det för att tysta det.

Allmänna metoder och beteenden

  • Använder ofta kofötter, ibland extra stora, för att bryta upp dörrar.
  • Vänder upp och ner på möbler, skär upp dem och bryter sönder inredning för att hitta värdeföremål.
  • Vet ofta var de ska leta efter värdesaker.
  • Kan klä ut sig som hantverkare eller gatuarbetare för att smälta in i miljön.
  • Föredrar att bryta sig in i bostäder vid utkanterna av villaområden eller nära skogsområden.
  • Väljer ofta platser nära trafikerade vägar eller där de tidigare har lyckats med inbrott.